Böneveckan
Böneveckan för kristen enhet är världens största ekumeniska manifestation som genomförs samtidigt i cirka 120 länder. Den infaller runt samma datum varje år i slutet av januari. Under Böneveckan firas huvudgudstjänsten oftast ekumeniskt tillsammans med lokala församlingar från olika kyrkor och samfund. Gudstjänsten firas normalt på söndagen i Böneveckan. Sveriges kristna råd översätter och bearbetar det internationella grundmaterialet som har arbetas fram av Kyrkornas världsråd och Vatikanen.
20-26 januari 2025
Temat för Böneveckan 2025 har tagits fram av den monastiska gemenskapen i Bose i nordvästra Italien utifrån berättelsen från Johannesevangeliet om när Jesus möter de sörjande systrarna Marta och Maria efter att deras bror Lasaros dött.
”När Jesus kom dit fann han att Lasaros redan hade legat fyra dagar i graven. Betania låg inte långt från Jerusalem, ungefär en halvtimmes väg, och många judar hade kommit ut till Marta och Maria för att trösta dem i sorgen över brodern. När Marta hörde att Jesus var på väg gick hon och mötte honom. Men Maria satt kvar hemma. Marta sade till Jesus: ”Herre, om du hade varit här hade min bror inte dött. Men jag vet ändå att Gud skall ge dig vad du än ber honom om.” Jesus sade: ”Din bror kommer att uppstå. ”Marta svarade: ”Jag vet att han skall uppstå vid uppståndelsen på den sista dagen.” Då sade Jesus till henne: ”Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva om han än dör, och den som lever och tror på mig skall aldrig någonsin dö. Tror du detta?” Hon svarade: ”Ja, herre, jag tror att du är Messias, Guds son, han som skulle komma hit till världen.”
Johannesevangeliet 11:21-27
Tider
Bönesamlingar kl. 18:30
Mer info kommer
Övriga samlingar
25/1 16:00 Undervisning i Ljungbyholm: Katolske kardinalen Anders Arborelius
Anders Arborelius
25/1 18:00 Körkonsert Ljungby kyrka, Ljungbyholm
26/1 11:00 Ekumenisk festmässa Kalmar Domkyrka
Historik
1846 startade Evangeliska alliansen en inom-protestantisk Bönevecka. 1908 föreslog den anglikanske prästen Paul Wattson i USA att man skulle samlas till bön för kristen enhet i januari varje år. 1966 blev Böneveckan ett gemensamt projekt för Romersk-katolska kyrkan och Kyrkornas världsråd. Från 1975 framställs materialet av lokala ekumeniska grupper från olika delar av världen.